Ravioli plnené pečenou tekvicou a kyslou smotanou

Ravioli plnené pečenou tekvicou a kyslou smotanou
Ravioli plnené pečenou tekvicou a kyslou smotanou

 

Nedávno sme tu rozbehli pri tekvicovej polievke debatu na tému spracovania jesenných plodov z našich záhrad. Z vašej strany prišlo veľa podnetných návrhov. Tiež som jeden spomenul. Nejde o pôvodný recept od Marcela Ihnačáka z jeho knihy Radosť variť. Musel som spraviť pár obmien, ale výsledok je porovnateľný s originálom. Recept bol trochu „poslovenčený“, keďže som akosi zabudol kúpiť mascarpone a v nedeľu pred obedom sa mi po obchodoch behať nechcelo. Siahol som teda po zásobách smotany v chladničke. Výsledok môžete ohodnotiť aj vy jedinou cestou, že tento recept skúsite so mnou.

Inak recept dávam do pozornosti Adushe, blogerke s webom plného infa o surovinách  a jedlách a hlavne chutnými tipmi do kuchyne. Verím, že pre mnohých už známy blog Food4Fun.

Tekvicová sezóna
Tekvicová sezóna

 

Tak dosť bolo rečí, žalúdok sa už ozýva, treba ho upokojiť. Začíname s tekvicovými raviolami. Ešte jedno upozornenie. Tento recept som robil na dvakrát. Vysvetlím nižšie.

Suroviny:

  • domáce cesto na cestoviny – to sme tu už mali, recept nájdeme tu
  • jedna malá tekvica – najlepšie butternut alebo hokaido
  • 150 g kyslej smotany
  • čerstvá kôra z polovice citróna
  • olivový olej
  • čerstvý rozmarín
  • čerstvé mleté korenie
  • soľ

Na omáčku:

  • 2 dcl kuracieho vývaru
  • 100 g masla
  • 50 g parmezánu
  • tekvicové zrniečka
  • sušené hrozienka

Postup:

1. Pripravíme si cesto na cestoviny. Ak nevieme ako, myslel som na to a recept je už tiež online.

2. Očistíme si tekvicu, zbavíme ju zrniek, nakrájame ju na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie prepiekla.

3. Nakrájanú tekvicu dáme do zapekacej misy, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme nadrobno nasekaný rozmarín, štipku soli a čerstvo namleté čierne korenie. Celé to premiešame a rovno s tým do rúry vyhriatej na 180°C  tak na 30-40 minút.

Pečená tekvica
Pečená tekvica

 

4. Opečenú tekvicu necháme vychladnúť a zbavíme ju šupky, ak sme tak nespravili pri porcovaní. Pridáme kyslú smotanu, nadrobno nasekanú citrónovú kôru a podľa potreby ešte dochutíme soľou a korením.

5. Tak a tu som začal s prvým pokusom. Využil som svoj strojček na cestoviny, ku ktorému mám aj nadstavec na ravioli. Išlo to vcelku dobre, len som strávil veľmi dlho času, kým sa mi podarilo spraviť použiteľné kúsky. Zrada nastala, keď som sa pustil do jedenia. Ravioli neboli nejako extra naplnené tekvicovou plnkou, boli drobné. Nadstavec, ktorý mám na ravioli budem používať už len na lekvárové perky. V nedeľu mi proste nejako šťastie neprialo. K tomu všetkému sa mi podarilo prepáliť maslo, omáčka tak dostala trochu nie moc najchutnejší nádych. Proste nedeľný pokus bol celý zlý.

Ravioli prirpavené na strojčeku na cestoviny
Ravioli pripravené strojčekom na cestoviny

 

Z kuchyne nemám vo zvyku vychádzať s nepodarkami a tiež mi ostalo dosť plnky. Pustil som sa teda do druhého pokusu. Vyspal som sa na to, resetol som sa a povedal som si, že tentokrát ravioli spravím ručne, bez nadstavca na ravioli.

6. Cesto vyvaľkáme na doske alebo na strojčeku na cestoviny. Na polovicu cesta rozmiestnime čajovou lyžičkou plnku do malých kôpok. Druhou polovicou cesta prekryjeme prvú polovicu a spojíme. Kolečkom na cesto rozrežeme cesto na ravioli. Každý kus pomúčime, kraje ešte stlačíme, aby sa nám ravioli pri vyváraní neotvorili.

Ručne vyrobené domáce ravioli
Ručne vyrobené domáce ravioli

 

7. Ravioli vyvaríme v osolenej vriacej vode.

8. Medzi tým si pripravíme omáčku. Na panvici roztopíme maslo, prilejeme kurací vývar a varíme 10 minút. Pridáme nastrúhaný parmezán a omáčku stále miešame, aby sa nám nezrazila. Prihodíme pár sušených hrozienok a opražené tekvicové zrnká.

9. Do omáčky dáme zliate ravioli a premiešame.

10. Prichystáme tanier a ide sa jesť. Dobrú chuť prajem.

Finálna podoba hotových domácich raviol
Finálna podoba hotových domácich raviol

 

Druhý pokus sa už vydaril. Už len na fotke to vyzerá lepšie. A hlavne konečne som aj cítil chuť tekvice a citrónovej kôry.  Maslo som neprepálil. Som maximálne spokojný. Ako sa podarili tie vaše ravioli?

S upokojeným žalúdkom,
foodissimo

Be Sociable, Share!

Vaše komentáre, názory a pripomienky

komentárov

Powered by Facebook Comments

Ravioli plnené pečenou tekvicou a kyslou smotanou

3 thoughts on “Ravioli plnené pečenou tekvicou a kyslou smotanou

  1. Tomáš, ďakujem za reklamu, ale nemusel si takto verejne 😉 Ja teraz už len silno verím, že provízorium sa čoskoro skončí a stránka bude vyzerať a fungovať inak (pracuje sa na tom). No a čo sa Marcela Ihnačáka týka, jeho kniha patrí k mojim najobľúbenejším a varievam podľa neho veľmi rada. Aj dnes som mala tú česť 😉 A ravioli musia byť veľká mňamka. No a tekvica? Zajtra sa chystám na tekvicové gnocchi, ale v zálohe ešte mám aj ďalšie recepty. Takže snáď do konca mesiaca príde aj téma tekvíc na stránku 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *