Čože? Vidličky a nože, alebo ako sa zorientovať v širokej ponuke kuchynských nožov a vybrať ten správny

Pozrime sa na zúbok nožom
Pozrime sa na zúbok nožom

 

Títo pomocníci nás denne sprevádzajú v kuchyni. Bez ich asistencie by sme si neodrezali  ani chlieb, neočistili zeleninu, nenaporcovali mäso. Nože sú najdôležitejším kuchynským vybavením a preto by sme im mali venovať obzvlášť veľkú pozornosť pri ich výbere, práci s nimi a následnej starostlivosti. Opak je pravdou. V dnešnej rýchlej dobe nemáme na takéto veci čas. Všetko sa produkuje masovo, zabúdame na kvalitu. Poriadny nôž si vyžaduje určitú investíciu a patričnú starostlivosť. A hlavne práca s poriadnym nožom v kuchyni je radosťou.

Keď už to s varením myslíme vážne, snažíme sa variť z kvalitných surovín, mali by sme dbať aj o to, s čím tie suroviny spracovávame. S tupým nožom, ktorý sa nám už nedá ani poriadne nabrúsiť, nikdy nespravíme poriadny čistý rez, neodrežeme surovinu šetrne. Nejde len o imidž, že niekto má drahý nôž v kuchyni, ale pozrime sa na to tak, že má poriadny nôž v kuchyni. A hlavne ide tu aj o bezpečnosť, bezpečnosť nás a našich blízkych. S tupým nožom sa skôr zraníme ako s ostrým nožom. Keď nie  viac, tak aspoň toto pravidlo si z tohoto článku zapamätajme.

Ako si ale vybrať poriadny nôž do kuchyne? Čo si pri výbere všímať, čo všetko zvážiť?  Tiež zvažujem kúpiť poriadne nože do kuchyne a preto sa rád podelím o info, ktoré som pozháňal na túto tému.

Pozrime sa hneď na zúbok nožom, ako by mal poriadny nôž vyzerať.

Základný prehľad častí noža
Základný prehľad častí noža

 

Špička je koniec/začiatok noža. Záleží, z ktorej strany sa na nôž pozeráme. Touto časťou sa dá surovina prepichnúť. Nezabúdajme na to, že nôž nie je skrutkovač a vyvarujme sa používaniu špičky na podobné učely.

Konček je tá časť ostria, tesne za špičkou, ktorou sa dá krájať jemne. Napríklad končekom veľmi dobre a s prehľadom nakrájame cibuľu.

Hrana alebo tiež aj ostrie noža je najdôležitejšou časťou noža. Do hrany patrí konček rovnako ako aj päta noža.

Päta je poslednou časťou ostria noža. Touto časťou sa krájajú skôr nepoddajné suroviny, prípadne kosti. Vďaka páke vieme vynaložiť silný tlak bez vynaloženej  veľkej sily.

Chrbát je horná, nazostrená strana noža, ktorá vytvára váhu noža. Chrbátom noža sa nedá krájať.

Podhlavnica by mala byť ťažiskom noža. Keď si nôž položíte bočnou stranou na vystretý prst, mal by ostať v rovnováhe. Podľa toho vieme teda rozoznať, či je váha noža na strane rukoväte alebo čepele. Kvalitný nôž by mal byť vyvážený. Podhlavnica je aj rozoznávacím znakom kovaných nožov. Pri vysekávaných nožoch sa s podhlavnicou nestretneme. Tiež chráni ruku pred možným skĺznutím na ostrie noža.

Telo rukoväte je tvorené drevenou, syntetickou alebo kovovou aplikáciou, ktorá je prinitovaná telu noža. Tieto materiály musia spĺňať prísne hygienické normy. Nechceme predsa používaním znehodnotiť pokrmy salmonelou alebo inými baktériami, či vírusmi.

Hlava rukoväte je koncom  noža. Zabraňuje vykĺznutiu noža z ruky.

Keď už sme poriadne nože spoznali, poďme si povedať viac o tom, podľa čoho nože vyberať.

  1. Kvalita a tvrdosť použitých materiálov.
  2. Tvar respektíve použiteľnosť druhov nožov, na čo budem konkrétny nôž používať.
  3. Finančné prostriedky.

Kvalita nožov

Tvrdosť nožov, teda ich ocele sa meria v Rockwellovej škále, od 0 do 100  HRC. Čím vyššia hodnota, tým je použitá oceľ tvrdšia, a tým aj dlhšie vydrží nôž naostrený. Meria sa to pomocou diamantového ihlana, ktorý sa zaťažuje hmotnosťou 150 kg. Podľa priehlbiny, ktorú tento ihlan vytvorí, sa určuje tvrdosť ocele. Kvalitné nože sa pohybujú od 55-60 HRC, väčšinou ide o kované nože, ktoré sa kujú pri vysokých teplotách a následne sa tepelne popúšťajú. Tým sa zabezpečuje ich vysoká tvrdosť a sila. Nože, ktoré sú vyrobené len z vysekávanej ocele sú mäkkšie a v Rockwellovej škále sa pohybujú niekde medzi 44-50 HRC. Vyššia hodnota v Rockwellovej škále je spojená aj s určitými negatívami – nože s HRC vyšším ako 60 môžu mať problém s krehkosťou a taktiež môžu byť náchylnejšie ku korodovaniu. Zabraňuje sa tomu rôznymi prímesami uhlíka. Čím vyšší pomer uhlíka v ocely, tým dlhšie vydrží nôž naostrený.

V dnešnej dobe sa stretávame s nožmi z rôznych materiálov:

  1. nerezová oceľ – lacnejšie verzie nožov. Výhodov je, že nekorodujú, ale pritom veľmi krátko držia ostrosť. Nože z takejto ocele môžeme non-stop brúsiť. Časom si aj zo chef noža takýmto štýlom zbrúsime vykosťovák. Samozrejme sú aj výnimky a na použitej oceli sa nešetrilo. Pri takých nožoch sa stretneme aj s HRC okolo 53-55.
  2. karbónová (uhlíková) oceľ – nože vyrobené z tejto ocele sú odolné, tvrdé, veľmi dobre udržia ostrosť. Je možné, že vplyvom kyselín z krájaných surovín môžu občas začernať. Nože je potrebné omývať teplou vodou s jarou a následne vyutierať dosucha.
  3. keramika – k tým sa vyjadrovať neviem, nemám s nimi skúsenosti a som zástancom klasiky. Nôž má byť podľa mňa z ocele, v tomto budem vždy puritán. Keramika patrí na riad a považujem toto za Hi-Tech vychytávku. O pár rokov sa príde na to, že to má viac negatív než pozitív a vrátime sa k starým overeným oceľovým nožom. Stretli sme sa s takým fenoménom aj pri teflónových panviciach. Bol to veľký hit a teraz sa robí veľké promo, aby sa prestali používať, lebo sú dokonca zdraviu škodlivé. Uvidíme. Ja ostávam verný oceľovým nožom.

Typy nožov

Univerzálny nôž pre kuchyňu neexistuje. Aj keď niektoré sa tak nazývajú, určite s nimi nespravýme všetko v kuchyni. Akurát tak sa poriadne narobíme. Aby sme sa práve tomuto vyhli, máme na to rôzne druhy nožov určené na konkrétne použitie.

Podľa ostria môžeme nože rozdeliť  na nože s hladkým ostrím a so zúbkovým ostrím. Hladké ostrie sa rýchlejšie otupí, ale rana po porezaní sa takýmto nožom sa zase rýchlo hojí. Nôž s hladkým ostrím je vhodný na krájanie mäkkších surovín ako je mäso a zelenina. Na tvrdšie suroviny, prípadne aj zmrazené, sa hodí druhý typ nožov so zúbkovaným ostrím. Rana po porezaní sa zubkovým nožom sa hojí ťahšie, keďže skôr ranu potrhá.

S akými nožmi sa v kuchyni môžeme stretnúť? Určite ste si všimli v obchodoch širokú ponuku nožov rôznych tvarov a veľkostí. Každý je určený na konkrétnu činnosť – vykosťovanie, filetovanie, vykôstkovanie,… V krátkosti si napíšme o základných druhoch.

 

Šúpací nôž
Šúpací nôž

Šúpací nôž. Používa sa najčastejšie na čistenie zeleniny a ovocia. Svojím ohnutým ostrím kopíruje tvar ovocia a zeleniny a tak jednoducho a bez zbytočných strát umožní dokonalé očistenie.

 

Lúpací nôž
Lúpací nôž

Lúpací nôž. Je zástupcom šúpacieho noža. S týmto malým pomocníkom vieme tiež spraviť kus práce pri čistení zeleniny a ovocia.

 

Steakový nôž
Steakový nôž

Steakový nôž. Už samotný názov nám napovedá, že je to ten správny nôž do ruky, čo sa konzumácie poriadneho steaku týka. Tieto nože by mali mať upravené ostrie, aby sa neničilo o keramiku, z ktorej sú vyrobené taniere.

 

Nôž na rajčiny
Nôž na rajčiny

Nôž na rajčiny. S týmto nožom si môžeme byť istý, že žiadna rajčina nemá šancu. Taktiež jej ušetríme trápenie a namiesto odšťavovania tupým nožom, s týmto nožom jednoducho rajčinu nakrájame aj na tenulinké rezy. Práve vďaka zúbkovému ostriu to pôjde ako do masla.

 

Nôž na chlieb
Nôž na chlieb

Nôž na chlieb a pečivo. Tento nôž nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Vďaka tomuto zubatému borcovi nespravíme z čerstvého pečiva/chleba placku, ale zachováme jeho tvar. Veď jeme aj očami, tak si dajme na tom záležať.

 

Filetovací/porcovací nôž
Filetovací/porcovací nôž

Porcovací alebo filetovací nôž. Tak ako nôž na pečivo a šúpací/lúpací nôž aj tento nôž patrí do základnej výbavy kuchyne. Dá sa považovať za „univerzálny“ nôž v kuchyni. Nakrájame ním rovnako mäso, ako ja zeleninu, prípadne iné suroviny.

 

Chef nôž
Chef nôž

Kuchársky „chef“ nôž. Keď už nie porcovací nôž, tak tento nôž je úplným základom. S týmto nožom nakrájame, nasekáme, naporcujeme veľkú časť surovín v našich kuchyniach. Práve tento nôž vidíme v rukách profesionálnych kuchárov.

 

Santoku nôž
Santoku nôž

Santoku nôž. Tento japonský brat kuchárskeho „chef“ noža dokáže to, čo aj jeho európsky brat. Jeho čepeľ je tvarovaná odlišne, ostrie je skôr ploché, nie je pod takým uhlom ako kuchársky nôž. Na nete nájdeme veľa porovnaní santoku vs. chef. Treba si to rozobrať detailne a popremýšlať, ktorý by nám viac vyhovoval.

 

Vykosťovací nôž
Vykosťovací nôž

Vykosťovací nôž. Tiež jeden zo základných nožov, ktoré by nám doma nemali chýbať. Vykostíme a vyčistíme s ním mäso bez minimálnych strát a hlavne šetrne bez zbytočných zárezov. V kombinácií s filetovacím nožom uspejeme aj pri rybách, ktoré dokážeme upraviť ako profíci.

 

Filetovací nôž na lososa
Filetovací nôž na lososa

Filetovací nôž na lososa. Keď máte čerstvého lososa na stole pravidelne a pripravujete ho na rôzne spôsoby, tento nôž by vás mohol zaujať. Ak robíte s rybami len občas, tento nôž neoceníte a bude vám len stáť niekde bokom.

 

Vidlica na mäso
Vidlica na mäso

Vidlica na mäso. Veru nie je to len prežitok z amerických filmov z obdobia vďakyvzdania. Je pravda, že v našich domácnostiach sa tento pomocník využíva menej. Teda aspoň v mojom okolí som si to všimol. Namiesto zápasenia s pečeným nedeľným kuraťom si môžeme s týmto dvojzubcom ušetriť nervy a porcovanie si užiť.

 

Diamantová ocieľka
Diamantová ocieľka

Ocieľka. Nôž je veľmi dobrý pomocník. Ale aj pomocník si zaslúži viac pozornosti a starostlivosti. Ocieľka by nám nemala chýbať vedľa dosky na krájanie a priebežne by sme si mali nože obťahovať na keramickej alebo diamantovej ocieľke.

Výrobcovia nožov

Tak už sa nám pomaly vyjasnieva a vieme, čo si všímať pri kúpe nožov. Samozrejme, keby naše finanacie neboli obmedzené, vedeli by sme si kúpiť nože za niekoľko, povedzme aj desiatok tisíc korún. To ale nie je potrebné. Kvalitné nože vieme kúpiť aj za ceny dostupné nám smrteľníkom. Hlavne nie nôž nám navarí, len nám k tomu dokonalému dielu dopomôže. Musíme brať ohľad aj na to, koľko času s nožom v kuchyni strávime. Ak sa považujeme za víkendových kuchárov, nie je potrebné kupovať profi rady kuchynských nožov. Ak to s varením myslíme vážne a kuchyňa je hlavnou miestnosťou v našej domácnosti, určite sa oplatí obzrieť po lepších nožoch od renomovaných výrobcov. Oplatí sa vsadiť na známych výrobcov, majú zvládnuté kvality použitých ocelí, rokmi prepracovávajú technológie.

Medzi tie overené a kvalitovo výborné značky patria určite nožiarstva z nemeckého mestečka Solingen – Wüsthof Dreizack, Zwilling, Burgvogel, Güde, … Tieto nože sú známe svojou kvalitnou chróm molybdenovou oceľou ( X 50 Cr Mo 15) s tvrdosťou 58 HRC.

Z ďalších osvedčených výrobcov spomeniem Victorinox. Táto švajčiarska firma je známa svojimi precíznymi výrobkami. V ich ponuke nájdeme rovnako kované ako aj nekované, vysekávané nože.

Ani česká produkcia nezaostáva a firma KDS vyšla na trh so svojimi kovanými nožmi z rady King’s Row. Vo svojej ponuke má aj ProfiLine radu s HRC 54-55. Kvalita je vysoká a rokmi overená. Veď ktorá česko-slovenská domácnosť nemá nejaký oceľový výrobok z ich produkcie doma.

Taktiež aj Fiskars nezaspal na vavrínoch a tiež sa snaží. I keď som dostal echo od známeho z Delikatesy.sk a jeho brúsiča nožov, že nie je najjednoduchšie tieto nože nabrúsiť. Fiskars má vo svojej ponuke rovnako ako kované, tak aj vysekávané nože s HRC 56. Ja osobne by som volil rady Chef De Luxe alebo Functional Form Pro.

Tiež dávam do pozornosti nože švédskeho výrobcu Mora. Nejde o kované nože, ale majú veľmi kvalitnú oceľ s HRC 57 a tak môžete dostať za menej peňazí viac muziky. S dizajnom sa nevyhrali, ale funkčnosťou sú popredu oproti svojej konkurencii. Tiež by som zvažoval nejaký nôž od nich.

Starostlivosť

Keď už sme si vybrali tie správne nože, je potrebné náležite sa o ne starať. Investovali sme do výberu veľa času aj peňazí, tak by sme si ich mohli chrániť. V dnešnej rýchlej dobe sa všetci výrobcovia snažia o to, aby ich nože mohli byť umývané v umývačkách riadu, ale ja vám to nedoporučujem. Dám vám aj pár dôvodov prečo nie:

  • V umývačke riad môže pod tlakom vody do seba narážať a tak poškodenie ostria nenechá na seba dlho čakať.
  • Ostrie čepele môže poškodiť niektoré umelé časti umývačky alebo iného kuchynského riadu.
  • Agresívne čistiace prostriedky môžu poškodiť syntetický alebo drevený materiál použitý na rukovätiach nožov.
  • Zbytky jedla (omáčky, korenia, šťavy) tiež pôsobia agresívne a môžu tak podporiť vznik korózie na našich oceľových miláčikoch. Tieto škvrny sa dajú pracne vyčistiť.

Namiesto umývania nožov v umývačke sa doporučuje umývať nože hneď po ich použití vo vlažnej vode s čistiacim prostriedkom a následne ich hneď vytrieť dosucha. Taktiež je výhodou nôž obtiahnuť osličkou, aby sme ho mali pripravený na budúce použitie.

Starostlivosť o ostrie

Keď už som tu celý čas písal ako je dôležité vybrať správne nože, aby udržali ostrie, musíme sa aj o to ostrie starať. Hneď by sme si mali vysvetliť, že brúsenie osličkou nie je brúsenie, ale len obtiahnutie ostria noža. Pri obťahovaní nezbrusujeme materiál, len vyrovnávame prípadne nerovnosti. Brúsením sa zbrusuje aj materiál, teda ide o zásah do noža. Preto by sme mali zvážiť, či budeme brúsiť nože sami alebo ich zveríme do opatery odborníkovi s rokmi praxe a správnym vybavením.

Na internete môžeme nájsť veľa metód obťahovania noža na ocieľke. Nerobme z toho vedu. Ocieľku zoberieme do jednej ruky, druhou rukou priložíme ľahkým tlakom na pätu noža špičku ocieľky  a prechádzame postupne po ocieľke hranou noža až po špičku. Ocieľka s čepeľou by mala zvierať uhol približne 20 stupňov. To isté opakujeme z druhej strany noža. Spravíme tak asi 6x na každej strane a ostrosť noža je späť.

Skladovanie

Nože máme naostrené, ostáva nám ich už len uskladniť. Najlepšie nám k tomu poslúžia drevené bloky alebo magnetické lišty na stenách. Nože by sa nemali pohadzovať len tak v kuchynských zásuvkách. Mohli by sa o seba odierať, poškodiť a otupiť. A zase by sme boli v jednom kolotoči – brúsenie, brúsenie, brúsenie. Ak už by ste chceli nože v zásuvke skladovať, vyhraďte si na to miesto a u nejakého šikovného stolára si dajte spraviť nejaký odkladací blok do zásuvky. Ako som na začiatku spomínal, nože sú tí najdôležitejši pomocníci, asistenti, tak by sme sa k nim mali aj správať s úctou.

A aby som nezabudol. Keď už sa pustíme do krájania, myslime na to, na čom budeme krájať. Najlepším riešením ja klasická drevená doska. Hygienici možno budú namietať, ale je to tak. Ak by ste nechceli krájať na dreve, ešte sa dá použiť plastová doska, nie moc tvrdá. Moderné sklenené, porcelánové či keramické dosky môžeme rovno vyhodiť. S nimi si akurát tak zničíme hrany nožov. Sú tak tvrdé, že každý nôž dostane poriadne zabrať. S takouto doskou v kuchyni môžeme vkuse nože brúsiť. Nie sme predsa otroci, chceme mať z varenia radosť.

Verím, že sa v tomto článku našlo aspoň pár zaujímavých rád, postrehov, ktoré by vám pomohli pri výbere, údržbe alebo práci s nožmi. Investovaný čas a peniaze do poriadnych nožov sa nám vrátia v podobe radosti z varenia, ale aj v podobe kľudnej a bezpečnej práce s nimi. Aj tu platí staré známe – dvakrát meraj, raz rež.

Ja ešte stále meriam. Mám trochu dilemu, ktoré nože vybrať. Zvažujem kované KDS nože z rady King’s Row, ale tiež ma ťahajú nože Wüsthof, rada Classic alebo Calssic Ikon. Priznám sa, že sa pozerám aj na design. Nie som len zástancom funkčnosti, ale mám rád, keď to lahodí aj oku. Kvalita pri oboch výrobcoch je istá. Už len sa rozhodnúť. Pre nože Wüsthof určite budem musieť siahnuť hlbšie do peňaženky. Čo používate za nože vy a ako ste s nimi spokojní? Čo by ste doporučili nielen mne, ale aj čitateľom? Máte aj lacnejšie varianty?

Prajem vydarený výber nožov a hlavne radosť pri práci s nimi,
foodissimo

Be Sociable, Share!

Vaše komentáre, názory a pripomienky

komentárov

Powered by Facebook Comments

Čože? Vidličky a nože, alebo ako sa zorientovať v širokej ponuke kuchynských nožov a vybrať ten správny

11 thoughts on “Čože? Vidličky a nože, alebo ako sa zorientovať v širokej ponuke kuchynských nožov a vybrať ten správny

  1. Pekne, prehľadný článok. Otázka – aké nože používaš ty? Ja postupne staré nekvalitné šmejdy vyhadzujem. Mám však v šuflíku zopár starých no name kúskov, ktoré stále dobre slúžia, takže im vyhadzo nehrozí 😉 No moji dvaja najlepší kamoši sú: štvorročný chef nôž wusthof culinar 18cm http://www.wuesthof.de/desktopdefault.aspx/317_view-131/categories-131/tabid-85/128_read-789/categories-210, ktorý sme dostali do svadobného daru a bol to fakt naj darček, spokojnosť veľká. No jeho pozíciu trošku ohrozil ďalší nemecký chef kamoš, dick z tejto serie http://www.dick.de/de/koch-und-fleischerwerkzeuge/kochmesser/1905-die-exklusive-serie. So svojou 26 cm čepelou je to riadny obor 😉
    No a čo sa ocielky týka, ďakujem Viktorovi z delikates.sk za zaujímavý tip, asi pojdem do toho, pretože tá naša už dosluhuje…No a čo sa tupých nožov a zranení týka, plne súhlasím. Vo feb som si pri vykosťovaní krkovičky sekla – presnejšie pichla vykosťovákom do chrbta ruky, 1 cm jazvička na celoživotnú pamiatku mi je stále na očiach 😉

    1. Peter, taký članok verím, že čoskoro príde. Ako som vyššie písal, chcem uplne vymeniť nože v kuchyni, tak o tom napíšem. Sám som hľadal, podľa čoho nože vybrať. Na blog dávam to, čo mi príde zaujímavé a čo by mohlo pomôcť aj iným.

      Už čoskoro aj s článkom o mojich nožoch 🙂

  2. Katka says:

    Ja ma doma Fiskarsy Chef de Luxe, ktore som si vybrala ako darcek k promociam (coskoro bude mat desat rokov). Brusim ich keramickou bruskou od Fiskarsu a skladujem na magnetickej liste nad linkou. Krajam na plastovych podlozkach, drevene nemam rada kvoli zvuku krajania.
    Som s nozmi velmi spokojna, niet na poriadny noz. Dohromady ich mame pat – lupaci (najcastejsie pouzivany), vykostovaci, chef, porcovaci a na chlieb, plus filetovaci z tej druhej rady od Firskarsu. Mam aj no name vidlicku za lacny peniaz v podobnom style (tri nity na ciernej rucke), a tiez je uzitocna.
    Ale pouzivam aj jeden vyseknuty noz od Tescomy, s cierno-zelenou rukovatou, na bezne skrabanie a krajanie zakuskov, alebo na cesty.

  3. Je velmi dobré, ze si sa s nami podelil o tieto cenne informácie,pretoze aj ja uz dlhsiu dobu uvazujem o vymene nozov a samozrejme uz by som rada investovala do kvality. Tvoj clánok mi bol velkou inspiráciou a vlastne, celý tvoj blog je jedna úzasna inspirácia!!!Klobúk dolu!!!

  4. Jozef Kundlák says:

    Tak tak. Nie je nad dobrý nôž.
    Nie nadarmo si “šéfovia” tie svoje stráži ako oko v hlave a nosia si ich všade so sebou, ako my nosíme notebooky 😉

  5. Pekny prehlad. Len doplnim, ze noze vytupuju najviac mrazene veci, kosti a chlieb. Mrazene rozvadzat asi nemusim, a chlieb preto, lebo korka (ak je tvrda) je de facto tvrdy karamel. Proti jemnemu ostriu nerovny super. Detto kost. Na tie su sekaciky.

    Pri prehlade casti noza sa zabuda na jednu vec – lopatka. Plati pri chef nozi, kde je ostrie dostatocne siroke, aby sa nan dala nabrat pokrajana surovina a hodit do hrnca… 😉

    Co sa umyvacky tyka – dva najvacsie problemy: agresivne chemikalie praskov a vysoka teplota vody (ak date taky program). Teplota sposobi zmaknutie ostria a rychlejsie vytupenie. Treba si uvedomit, ze ostrie je vo svojej hrane mimoriadne tenke, takze mu staci aj relativne nizka teplota (70 stupnov) nato, aby zmenilo svoje fyzikalne vlastnosti, teda sa zvlnilo. Ze sa kovy teplotou stahuju a roztahuju asi uz viete 😉

  6. jurajko2o says:

    Pri nahodnej prechadzke Metrom (a este aj na cudziu kartu ;-)) padol zrak na noz, aky v mojej kuchyni chybal – je to Zwilling Twin Point (asi specialna edicia, lebo na ich stranke som 6″ (16cm) Chef Knife nenasiel). Tento noz je uzasne univerzalny, ja ho pouzivam na 95% veci. Alternujem ho s “celkom ujde” tescoma nozom a tzv. “kobercakom” – nozom, o ktorom nikto nevie, kde sa vzal, ma v strede ostria zub, ale naostrit sa da skoro ako skalpel (tento pouzivam ako vykostovaci/filetovaci noz, napriek malej velkosti a zubu).

    Zasady, ako sa starat o noz su jednoduche. Mat noze VZDY ostre (mam ich v supliku, takze pred krajanim doostrit raz, po krajani 3x obtiahnut), umyvat saponatovou hubkou po spracovani surovin obsahujucich tuk, alebo len cistou vodou po ostatku surovin). Po umyti hned osusit a doostrit.

    Len pre porovnanie – s Zwillingom mam strednu cibulu na kocky za 25s (bez slz), pri tescome (nabrusenej na max) som sa pod minutu a pol nedostal a slzam nevyhol, lebo sa na nej cibula prichytila a musel som tie “vylupnute” casti nasekat na novo. V stredu som schvalne spracoval jednu varku zeleniny na vyvar s tescomou (je to tiez chef knife) a druhu s zwillingom, rozdiel znacny ci na case, ci na pocite.

    (btw: nechcem robit reklamu a netvrdim, ze je to naj noz na svete, ale pre mna osobne je radost s nim robit)

    noze vzdy ostre, tuk dobre rozpaleny a bylinky vzdy cerstve zelam 🙂

  7. kati says:

    ahojte,

    priznam sa, doteraz som sa nejak velmi nezaoberala temou “noze”. Mam sice par ocelovych aj keramickych, ale nejak specialne som ich neriesila. Mojou otazkou by bolo, pocula som o takzvanych damaskovych nozoch, co su zac a maju vazne taku dlhu trvacnost? Vraj nahradia vsetky noze v supliku v kuchyni 😉
    Dakujem za komenty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *