Minul sa chlieb? Upečme si ciabattu.

Upečené ciabatty z produkcie foodissima
Upečené ciabatty z produkcie foodissima

 

Tento recept je zjednodušená verzia originálneho receptu. Ciabattu môžeme mať hotovú do 2 hodín. Viem, že možno rýchlejšie môže byť skočiť si niekde do pekárne, ale nič sa nevyrovná pocitu, keď si môžeme zajesť vlastnoručne vyrobené pečivo. V dobe automatických domácich pekární to tiež môže byť bezpracné, ale poďme na to pekne poctivo, ručne vyrobené cesto, pomaly vykysnuté a upečené v rúre.

Suroviny:

  • 1 kg preosiatej hladkej múky
  • 20 g kvasníc
  • 40 g soli
  • 600-700 ml teplej vody
  • 1 ČL olivového oleja

Postup:

  1. Zmiešame všetky suroviny dokopy, vodu pridávame postupne, aby nám cesto rástlo pod rukami. Netreba nič unáhliť. Čím poctivejšie cesto spravíme, tým lepší bude výsledok. Cesto môžeme miešať až hodinu. Chce to važne silné ruky a ramená. Ak by ste nemali silu alebo toľko času, môžete použiť aj robot. Určite si ale dajte záležať, aby cesto bolo dôkladne vymiešané.
  2. Hotové cesto necháme vykysnúť 30 minút v olejom vymazanej nádobe, aby sa nám nelepilo. Po vykysnutí cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na jednotlivé ciabatty. Ciabatty si môžeme zapiecť s olivami, bylinkami, …
  3. Pripravené ciabatty dáme na plech a necháme oddýchnuť ešte 5 až 10 minút. Tesne pred tým, ako ich dáme do vyhriatej rúry na 220 C, potrieme ciabatty vodou, aby chytili pekne zlatavú kôrku. Pečieme 20-25 minút. Záleži na rúre, s tými je to vždy zložité.

Upečené ciabatty si môžeme vychutnať na viac spôsobov – môžeme si pripaviť dípy, ciabattu si obložiť bylinkami, rajčinou, mozzarellou, pokvapkať trochou olivového oleja, alebo len tak zajedať olivovým olejom s balsamicom. Možností je nespočetne. Máte nejaké návrhy?

Tento recept bol použitý z časopisu Apetit.

Do pečenia priatelia,
foodissimo

Be Sociable, Share!

Vaše komentáre, názory a pripomienky

komentárov

Powered by Facebook Comments

Minul sa chlieb? Upečme si ciabattu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *