Chuť Toskánska – Orecchiette so salsicciou a čerstvou zeleninou

Orecchiette so salsicciou a zeleninou
Orecchiette so salsicciou a zeleninou

Minulý týždeň som vyrazil s rodinou do Toskánska, užiť si po 3 rokoch dovolenku naplno. Myslím tým skutočne užiť si a oddýchnuť. Predtým sme boli na “dovolenkách”, ale s telefónom, počítačom a všetkými starosťami. Teraz som telefón prepol do módu “Don’t disturb”, emaily presmeroval na kolegyňu a začal oddychovať. Prvé dni boli pre mňa skôr veľkým utrpením, než oddychom. Od vyčerpanosti by som dokázal prespať celé dni, ale to veľmi nejde pri deťoch a chuti vyskúšať a navštiviť všetko, čo v tomto talianskom kraji je možné.

Po týždni sa mi podarilo vypnúť a začať si znovu vychutnávať pôžitok len tak z varenia pre rodinu, stretávať nových ľudí, rozprávať sa aj o iných veciach, ako je práca. Skutočne mi toto prišlo vhod a dal som si predsavzatie, že sa budem snažiť zbytočne nešlapať na plný plyn s minimálnym prínosom. Tak som sa v krátkosti podelil o moje pocity z posledných pár dní. Namiesto pocitov sa však radšej podelím o rôzne postrehy, ktoré v Toskánsku zažívam.

Manželka našla skvelé ubytovanie neďaleko Florencie (Firenze), kde bývame na samote, máme k dispozícií bazén a naskok autom si môžeme nakúpiť výborné jedlo. O samotnom ubytovaní plánujem napísať zvlášť blogpost.

Neviem či ste niekedy zažili taký ten „flash back“, kedy si pripádate prázdni, vyčerpaní a že už neviete ani, čo so sebou, že nie ste schopní už ani uvariť niečo jednoduché. Posledné mesiace som v kychyni veľa času nestrávil, ale hneď pri prvom nákupe v malých obchodíkoch a trhoch s produktami od miestnych farmárov a výrobcov, sa mi v hlave pospájalo veľa chutí a pustil som sa do varenia. Prišlo mi, ako by som bol rodený Toskánec a kombinácie chutí sa mi pod ruky hrnú samé.

Nebývame v žiadnom hoteli, kde by sme mali pripravené jedlo, ale varíme si sami a samozrejme chodíme aj po reštauráciach. Ale cielom toho celého je fungovať, ako miestni. Teda pripravovať si jedlo doma, spoločne si ho vychutnať s rodinou a priateľmi.

Porcia doma pripravených cestovín s chuťou  Toskánska
Porcia doma pripravených cestovín s chuťou Toskánska

Jedným z takých rýchlych jedál, ktoré sme si pripravili sú orecchiette s typickou toskánskou salsicciou a ich čerstvou zeleninou. Toskánsky farmári sú veľmi hrdí na svoju produkciu a takmer všetko, čo sa tu dá zohnať je v prirodzenej kvalite. U nás by sme to nazývali bio, u nich je to obyčajná, prirodzene vypestovaná zelenina, akú pestovali naši rodičia a prarodičia v minulosti. Teraz v sezóne je tu obrovská ponuka zeleniny, ovocia… Stačí si len vybrať na čo máte chuť, spojiť to do kopy a máte v krátkom okamžiku výborné jedlo.

Na tieto cestoviny som použil:

  • 500 g cestovín orecchiette (slonie uši),
  • 2 klasické salsiccie,
  • 1 červenú papriku nakrájanú nadrobno,
  • 2 malé baby cukiny nakrájané na prúžky (jullienne),
  • 3 jarné cibuľky nakrájané nadrobno,
  • ½ červenej čakanky,
  • cca. polhrste nastrúhaného parmezánu,
  • 4 PL panenského olivového oleja,
  • čerstvo namleté čierne korenie,
  • soľ

1. Použil som sušené orecchiette, takže klasická príprava, ako zvyknete variť cestoviny.

2. Na rozohriatej panvici s cca. 2 PL olivového oleja opečieme salsicciu vytlačenú z črievka. Varechou ju počas opekania rozdeľujeme nadrobno, aby sme nemali spečenú hromadu mäsa.

3. K opečenému mäsu pridáme nakrájnú cibuľku a krátko spolu orestujeme. Hneď na to pridáme nakrájanú papriku nadrobno, spolu s cukinou nakrájanou na jemné prúžky. Spolu restujeme asi 3 minuty, len kým zelenina povolí.

4. Do hrnca s uvarenými cestovinami pridáme nakrájanú čakanku a veľmi krátko spolu sparíme. Odoberieme cca. 1 dcl vody z cestovín a podlejeme orestovanú zeleninu. Zbytok vody z cestovín zlejeme.

5. Cestoviny s čakankou zmiešame spolu so zeleninou a salsicciou, pridáme nastúhaný parmezán a zbytok olivového oleja.

6. Zľahka premiešame a podávame.

My sme sa do tejto kombinácie zaľubili a do konca nášho pobytu sa chystáme na reprízu. Skutočne nás prekvapila tá skvelá chuť a pritom tá jednoduchosť. Je to dôkaz toho, že tunajšia zelenina je plná chutí. A vlastne aj vôní. Kuchyňa voňala ako záhrada v čase zberu ten najzrelejšej úrody.

Pozdravujem zo slnečného Toskánska a prajem príjemný začiatok leta. Leta plného zážitkov, jedla a zábavy.

foodissimo /Tomáš/

Be Sociable, Share!

Vaše komentáre, názory a pripomienky

komentárov

Powered by Facebook Comments

Chuť Toskánska – Orecchiette so salsicciou a čerstvou zeleninou

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *