Chuť Toskánska – návšteva a menšia ochutnávka u mäsiara Daria Cecchinia

Antica macelleria Cecchini - pohľad do predajne
Antica macelleria Cecchini – pohľad do predajne

Pokračujem v seriáli o mojich, vlastne našich (spolu s rodinou) cestách a zážitkoch z Toskánska. K tomuto zážitku sme sa dostali veľkou náhodou. Vlastne tomu predchádzalo zoznámenie sa s našimi holandskými susedmi v apartmáne. Tí prechadzajú samotným Toskánskom už šiestym rokom a majú teda oveľa viac skúseností a poznajú to tu viac, ako my nováčikovia.

Pri jednom z rozhovorov, ktoré sme viedli pri bazéne, mi Peter spomenul, že neďaleko nás pôsobí jeden z najznámejších mäsiarov nielen v Toskánsku, ale aj samotnom Taliansku. Plánovali sme si spoločne nejakú grilovačku a on v tej chvíli povedal, že by sme mali určite skúsiť mäso od Daria Cecchinia. Už len pre inšpiráciu som tam chcel určite zájsť. Vidieť, ako sa robí rodinný podnik, tak ako sa aj my snažíme u nás – Čongrády – tradičné paštéty a mäsové konzervy.

Nech sa páči, prosím vstúpte. Antica Macelleria Cecchini
Nech sa páči, prosím vstúpte. Antica Macelleria Cecchini
A ponúknite sa z výrobkov Daria Cecchiniho
A ponúknite sa z výrobkov Daria Cecchiniho

Včera sme sa teda vybrali spoločne s našimi novými holandskými kamarátmi do Panzano in Chianti a išli sme sa presvedčiť o Dariových kvalitách. Aby som Daria v krátkosti predstavil, patrí medzi popredných mäsiarov v Taliansku. On je už 8 generáciou, ktorá vedie tento rodinný podnik. Už vyše 250 rokov sa ich rodina venuje mäsiarčine a každý deň ponúka mäso najvyššej kvality. Dario sa ujal vedenia mäsiarstve v dosť mladom veku, kedy jeho otec zomrel a on sa rozhodol prerušiť štúdium. Vďaka svojmu temperamentu a silnej osobnosti si získal veľké ovácie v kruhu celosvetových celebrít. Zbiehajú sa u neho na súkromných ochutnávkach, dávajú si dovážať mäso od neho pokojne aj cez polovicu sveta. Jediné, čo mňa osobne trošku zaskočilo bolo, že hovädzie, ktoré ponúka nie je lokálne, ale ponúka hovädzie zo španielských chov. Tvrdí, že tak dokonalú skladbu mäsa nedosahuje žiadne z plemien, ktoré sú v Taliansku chované. Po včerajšej skúsenosti musím uznať, že to mäso sa rozplýva na jazyku, je ako maslo, ktoré sa pomaly roztápa na krajci čerstvého chleba. Nechcem vám tu rozpisovať Dariov životopis a pamäte. Na youtube je zopár videí, ktoré vám povedia viac. Skúste toto alebo toto.

Dario Cecchini bol skutočne ochotný, nielen čo sa rád okolo mäsa týka, ale pokojne aj so mnou zapózoval. Počas celej doby v obchode hrala hlasná rocková hudba.  Je to vážne temperamentný živel
Dario Cecchini bol skutočne ochotný, nielen čo sa rád okolo mäsa týka, ale pokojne aj so mnou zapózoval. Počas celej doby v obchode hrala hlasná rocková hudba. Je to vážne temperamentný živel

Ja som mal včera to veľké štaštie nielen nakúpiť jeho výborné salsiccie a kus hovädzieho, ktoré sme večer s holandskými priateľmi ugrilovali, zostali sme aj na obed jeho v reštaurácií Dario Doc a mohol som si potriasť s pravicou so samotným majstrom Dariom Cecchinim. Bol to pre mňa nielen zážitok, ale v podstate aj ponaučenie, že aj keď je niekto takou veľkou osobnosťou, neprestáva robiť to, čo miluje a na čom si vybudoval nie malý úspech. Stál sám za pultom a predával. Aj nariek tomu, koľko toho musí riešiť. Toto by som rád zvládol sám u nás v Čongrády.

Pohľad pre milovníkov starnutého mäsa. Ten sa vám naskytne priamo v predajni. Cez malé okienko môžete nazerať do chladničky
Pohľad pre milovníkov starnutého mäsa. Ten sa vám naskytne priamo v predajni. Cez malé okienko môžete nazerať do chladničky

Nižšie pridávam viac fotografií zo včerajšieho skvelého dňa aj s popismi. Myslím, že to povie viac, než moje dlhosiahle opisy.

Accademia Del Buon Gusto Sas Di Anna Sterbakova
Accademia Del Buon Gusto Sas Di Anna Sterbakova

Ešte aby som nezabudol. Ak by ste mali cestu do Panzana in Chianti, určite sa zastavte v malej vinotéke Accademia Del Buon Gusto, Piazza Ricasoli 11, 50022 Panzano In Chianti. Ocitli sme sa tam len náhodou, ale vo chvíli, keď som upozornil syna “pozor nerozbi niečo”, sympatický Talián na mňa prehovoril lámavou slovenčinou. Neverili by ste, ale má manželku zo Slovenska, z Popradu. To bola skutočne náhoda. Neostali sme len pri slovách a hneď nám ponúkal zopár skvelých vín k degustovaniu. Bol to skutočne veľký zážitok, celý výlet do Panzana, celý deň.

Som rád, že sa tu s vami môžem podeliť aj o takéto veľké zažitky z môjho, teda nášho života.
foodissimo /Tomáš/

Be Sociable, Share!

Vaše komentáre, názory a pripomienky

komentárov

Powered by Facebook Comments

Chuť Toskánska – návšteva a menšia ochutnávka u mäsiara Daria Cecchinia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *