Tarhoňový šalát s bryndzou, karamelizovanou tekvicou a čerstvými bylinkami

Tarhoňový šalát s bryndzou a skaramelizovanou tekvicou tip na obed
Tarhoňový šalát s bryndzou a karamelizovanou tekvicou

Tarhoňa. To je taký náš malý slovenský zázrak. Keď som sa ju snažil nájsť v čechách v obchode, všetci na mňa pozerali čo chcem. Zistil som, že tarhoňa je taký malý ekvivalent našich čučoriadok alebo cencúľa. Ak by ste sa náhodou vybrali v ČR zháňať tarhoňu, hľadajte zavářku alebo drobení, ale skôr tu zavářku. A prečo práve tarhoňa? Nedávno som niekde zbadal tarhoňu s dusenými pečienkami. To je presne tá klasika, ktorá sa mi spája s detstvom. Mama robila vždy výbornú tarhoňu a pečienky na paprike.

Popravde mal som chuť na tarhoňu, ale nechcel som ju kombinovať s pečienkami. Chcel som skúsiť niečo nové, niečo zaujímavšie. V chladničke som našiel jednu bryndzu, nejakú tekvicu, pár byliniek.  Tak som skúsil nejaký teplý šalát. Z pokusu vyšiel vcelku chutný výsledok. To som ani nečakal. Vážne stojí za vyskúšanie. Myslím, že nahradí plnohodnotný obed.

Poďme na prípravu:

  • 400 g tarhone
  • 750 ml vývaru
  • 1 menšia maslová tekvica, ošúpaná a nakrájaná na kocky
  • 1 malý pór, nakrájaný na drobnejšie
  • 200 g bryndze
  • 2 PL trstinového cukru
  • štipka mletého kardamómu, škorice a bieleho korenia
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • čerstvý tymián
  • hrsť kešu orechov, nemusia byť
  • olej
  • soľ
Nech sa páči. Rovno od mladého kuchára. Tarhoňový šalát s karamelizovanou tekvicou a bryndzou
Nech sa páči. Rovno od mladého kuchára. Tarhoňový šalát s karamelizovanou tekvicou a bryndzou

1. Na troške olivového oleja zľahka opečieme v hrnci pór, ku ktorému po chvíli prisypeme tarhoňu. Spolu krátko opekáme, dozlatista. Po chvíli zalejeme opečenú tarhoňu vývarom, dohutíme soľou a zakryjeme pokrievkou. Dusíme rovnako ako ryžu.

2. Na panvici rozohrejeme olivový olej. Ja som v tomto prípade použil ghí (prečistené maslo), ktoré som dostal od kamarátky Andrey z České Ghí. Pridáme nakrájánú tekvicu a krátko orestujeme. Aby sme docielili karamelizovanosti na tekvici pridáme trstinový cukor, kardamóm, škoricu a biele mleté korenie. Spolu restujeme. Tekvicu pustí šťavu, ale tú jednoducho vyvaríme a na povrchu tekvice sa nám vytvorí vrstva príjemne koreneného karamelu.

3. K uvarenej tarhone pridáme hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate, tymián a vmiešame rozdrobenú bryndzu. Nakoniec môžeme vmiešať aj pripravenú karamelizovanú tekvicu, alebo ju môžeme podávať len navrch, každý podľa svojej chute.

4. Ja som pridal do šalátu aj opečené kešu orechy. Tie som len tak zľahka nasucho opiekol na panvici a rovno prihodil do šalátu.

Máme hotovo, skutočne. Nič viac nie je potrebné riešiť. Už len si sadnúť a pochutiť si. Prajem vám dobrú chuť. A určite dajte vedieť, či vám chutilo.

foodissimo /Tomáš/

Be Sociable, Share!

Vaše komentáre, názory a pripomienky

komentárov

Powered by Facebook Comments

Tarhoňový šalát s bryndzou, karamelizovanou tekvicou a čerstvými bylinkami

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *