Spaghetti so slávkami a rajčinami

Spaghetti so slávkami na bielom víne a rajčinami
Spaghetti so slávkami na bielom víne a rajčinami

Priznám sa, že táto nekonečná zima ma už ničí a popravde už neviem, čo by som si dal do úst. Vcelku rýchlo som sa objedol koreňovej zeleniny, strukovín a iných zimných surovín. Konečne je už vonku citiť ako tak príchod jari, deň sa predlžuje, na farmárskych trhoch začína byť ponuka zaujímavejšia a atmosféra veselšia…

Nedávno som dostal chuť na niečo letné, čo by mi trošku refreshlo moje chuťové kanáliky a mal som konečne aspoň nejakú zmenu zo zimného menu.

Rozhodol som sa pre jednoduché a rýchle spaghetti so slávkami a rajčinami. Nie je to nijaký zložitý recept, ani nejaká vysoká gastronómia, ale chuť vo výsledku je skvelá. Ak by budete mať chuť, môžete sa presvedčiť sami. Príprava vám nezaberie viac ako 20 minút aj s uvarením spaghetti.

Spaghetti so slávkami a rajčinami
Spaghetti so slávkami a rajčinami…

Toto jedlo nie je náročné ani na suroviny:

  • 1 balenie spaghetti (cca. 400 g),
  • čerstvé slávky (ak sa ich obávate pokojne siahnite po konzervovaných, ja zvyknem používať od Calva),
  • 3-4 väčšie blanšírované rajčiny (možno nahradiť konzervanými rajčinami),
  • 1 väčšia červená cibuľa,
  • 1,5-2 dcl bieleho suchého vína,
  • 1 PL trstinového cukru,
  • hrsť nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate,
  • čerstvo namleté čierne korenie,
  • olivový olej,
  • soľ

1. V veľkom hrnci dáme variť vodu na cestoviny. Určite použite najväčší hrniec, aký máte doma. Cestoviny potebujú dostatok priestoru, aby sa poriadne uvarili. Ak používate balené cestoviny postupujte podľa návodu. Ja mám na cestoviny slabosť, preto si ich zvyknem pripravovať doma. Domáce cestoviny potrebujú kratší čas na uvarenie, cca. 3-4 minúty. Určite si odložte trochu vody z cestovín pre prípad, že by ste potrebovali nariediť omáčku.

2. Na rozohriatej panvici na troške olivového oleja opečieme nahrubo nakrájanú červenú cibuľu, ktorú podlejeme následne bielym vínom. Chvíľu prevaríme a pridáme nakrájané rajčiny. Omáčku podusíme pod pokrievkou. Po chvíli pridáme podľa chuti trstinový cukor, aby sme zmiernili kyslosť omáčky.

3. Medzitým si pripravíme slávky, ktoré podusíme na bielom víne – opláchnuté slávky podlejeme bielym vínom a podusíme v hrnci. Ak si netrúfate na prípravu slávok, pokojne použite konzervované. Ako som písal, ja používam tie od Calva.

4. Pripravené slávky pridáme do omáčky a krátko spolu varíme. Ak je potrebné, pokojne prilejte trochu odloženej vody z cestovín a omáčku narieďte. Omáčku odstavím z plameňa, pridáme hrsť nasekanej petržlenovej vňate a dochutíme mletým čiernym korením.

5. Hotovú omáčku zmiešame so spaghetti a hneď podávame.

Rýchla varianta chutných spaghetti so slávkami
Rýchla varianta chutných spaghetti so slávkami

Ako som písal vyššie, hotovo by sme mali mať do 20 minút. To je vcelku fajn čas na hlavný chod, nie?

Prajem príjemný zbytok víkendu. A užívajte si naplno prichádzajúcu jar.
foodissimo /Tomáš/

Be Sociable, Share!

Vaše komentáre, názory a pripomienky

komentárov

Powered by Facebook Comments

Spaghetti so slávkami a rajčinami

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *