Melónová sezóna, Piel De Sapo – španielsky zázrak

Piel De Sapo melón
Piel De Sapo melón

 

Nedávno som narazil pri nákupe na tento nie moc klasický melón. Pravdupovediac som sa s týmto melónom ešte nestretol. Povedzme si, že v sezóne sa nám ponúkajú klasické vodové melóny (tie červené), cukrový melón a Galie. Iné variácie sa k nám dostávajú len zriedkavo, no nie? Ale foodissimo je to aj kvôly tomu, aby upozornilo aj  na zriedkavosti.

Tento španielsky zázrak sa volá Piel De Sapo, čo sa dá do našej reči preložiť ako “koža ropuchy”. Môžem vás ubezpečiť, že chuť tejto maškrty nemá s ropuchu nič spoločné. Niežeby som kedysi ropuchu ochutnal, jediné čo má tento melón v spojení s ropuchu spoločné je tvar šupky. Dosť ale o ropuchách, keď tu mám písať o skvelých chutiach tohoto zázraku. Tvarom a veľkosťou by som tento melón prirovnal k americkej futbalovej šiške. Nie je teda až tak veľký, ale veď dobrého býva vždy pomenej. Tu to platí dvojnásobne.

Pravdupovediac, trochu som sa obával, čo som to kúpil, myslel som si, že bude chuťovo podobný žltému melónu. Na chuť samotného žltého melónu som ešte nedospel, jedine tak s prosciuttom. Tak som ho začal porcovať s menšími obavami. Obavy však neboli vôbec na mieste. Po prvom ochutnaní som našiel nového favorita medzi melónami. Zachutil mi v okamžiku, ako som ho zacítil na mojom mlsnom jazyku. Rýchlo som ho celý rozkrájal a pustil sa do vychutnávania.

Jeho chuť by som prirovnal sladkosťou k vodovému červenému melónu, sladký ako med, ale nie je aromatický ako žltý melón. Jeho štruktúra je podobná práve žltému melónu, nie je teda až tak štavnatý a vodnatý. Zrelá dužina je mierne zelenkavá, skôr prechádza do jemne žltej farby. Ak by ste sa rozhodli pre nákup tohto španielského zázraku, zrelý plod rozoznáte podľa drobných žltých škvŕn na šupke. Pri porcovaní je potrebné odstrániť zrnká, ide to však jednoducho. Tým že sú pokope v strede, jednoducho ich môžete vyrezať alebo ak ste šetrný k potravinám, tak vyškrábať lyžickou (pozn. strata bude menšia). Ja som tvor pohodlný a vždy si vyrezávam aj šupku, jednoduchšie sa tak konzumuje a hlavne moje tričko ani nevie, že som nejaký melón jedol.

Ako som písal hneď v úvode, s Piel De Sapom som sa nemal možnosť doteraz stretnúť v našich zemepisných šírkach. Je to tým, že v našich končinách sa ešte len začína objavovať. Veľmi obľúbený je v Španielsku (čo je samozrejmé), ale aj v strednej a južnej Amerike. La Mancha, to je lokalita, z ktorej je najväčšia produkcia tohto melónu vrámci celosvetovej produkcie. V poslednom čase sa však Španielsko začalo deliť v produkcii aj s Brazíliou, ktorá zásubuje trh hlavne v období jesene a zimy. Na pulty sa dostáva hlavne od polovice júna do septembra. Preto by ste nemali váhať a určite sa po tomto zázraku poobzerať v rôznych zelovococh, hlavne teraz, keď sa začala jeho sezóna. Keď už v tom zelovoci budete a budete sa pýtať na Piel De Sapo skúste použiť aj jeho iné názvy – vianočný (Christmas), Santa Claus, Camouflage.

Keď sa vám podarí na tento skvost naraziť, rovno si zoberte aspoň dva kusy, jeden “jen tak, na takové to domácí žvýkání” a druhý na nejaký osviežujúci letný drink, napríklad takú melónovú margeritu.

Verím, že vás tento malý nenápaný melón osloví rovnako ako mňa. Určite by ste si nemali ochutnávku Piel De Sapo – španielského zázraku nechať ujsť.

S pozdravom za foodissimo
Tomáš

Be Sociable, Share!

Vaše komentáre, názory a pripomienky

komentárov

Powered by Facebook Comments

Melónová sezóna, Piel De Sapo – španielsky zázrak

3 thoughts on “Melónová sezóna, Piel De Sapo – španielsky zázrak

  1. zuzka says:

    práve dnes som si jeden kúpila 😀 a chutí to výborne aj priateľovi, zajtra idem kúpiť ďalšie a niečo chutné z nich pripravím (ak ich znova nepojeme samé :D)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *