Také poctivé meatbaaaaals z domácej produkcie. Žiadna konina…

Mäsové guľky so syrom feta
Mäsové guľky so syrom feta

 

Kto by nepoznal meat balls, rozumej mäsové guličky. Nie je asi človeka, ktorý neskúsil tie z toho modrožltého obchodu s nábytkom. Jasne, mám na mysli IKEU. Práve včera som sa v nej zastavil cestou domov do Prahy. A samozrejme som si aj doprial jednu porciu. Aj bez ohľadu na to, či v nich bolo niečo z koniny. Proste mäsové guličky som si obľúbil. Ale ruku na srdce. Už to nie sú tie guličky, na ktoré som bol zvyknutý zo začiatkov. Omáčka (resp. neomáčka) si prešla rôznymi podobami.

Tak som si povedal, že si pripravím svoje mäsové guličky pekne doma. A verte mi, že sa mi to celé podarilo dnes do 30 minút. Nechápal som. Ale skutočne sa mi to podarilo. Nedávno som tu písal o kuchynskom zázraku AirFryer, v ktorom som pripravoval hranolky bez oleja. V receptoch písali, že sa v ňom dá pripraviť aj mäso. A zase bez zbytočného oleja. Tak som teda dnes rozhodol presvedčiť. A dopadlo? No dopadlo zase prekvapivo fajn. Chutné štavnaté mäsové guľky sa podarili. Kombinácia mäsa so syrom feta, k tomu trošku citrónovej kôry a kôpru a mäsová klasika bola na svete. A to celé behom chvíle vraj vo fritavacom hrnci Philips AirFryer.

Ako mi AirFryer pripravil večeru
Ako mi AirFryer pripravil večeru

 

Tak a teraz poďme mrknúť, ako sa mi to celé podarilo. Stačilo použiť:

  • 400 g čerstvo namletého mäsa (ja som použil pomer 50/50 – hovädzia roštenka a bravčový bôčik)
  • 1 veľký krajec chleba nakrájaný nadrobno, prípadne rozmixovaný
  • 1 PL nasekaného čerstvého kôpru
  • najemno nasekaná kôra z 1 biocitróna
  • 100 g feta syru
  • čerstvo namleté čierne korenie

Suroviny máme. Ideme kuchtiť. Všimli ste si, že nepoužijeme žiadny olej? OK, ak nemáte AirFryer, tak potom si určite pár kvapiek oleja pripravte. Hodia sa na opečenie na panvici alebo v rúre.

V miske zmiešame mleté mäso s najemno nakrájaným krajcom chlebu, kuchyňu prevoniame čerstvo nasekaným kôprom a citrónovou kôrou, ktoré pridáme k mäsu. Do zmesi rozdrobíme ešte syr feta, okoreníme a rukou poriadne premiešame.

Z pripravenej mäsovej zmesi pripravíme menšie guľky, asi 2-3 cm v priemere. Hotové pripravené mäsove guľky, opečieme na panvici alebo v rúre vyhriatej na 200 C. Ja som sa dnes vyhral so spomínaným Philipsom AirFryer. Asi 10 minút pri 200 C a skvelé mäsové guľky boli na svete. Náš drobec sa ich tiež nevedel objesť.

Hotovo. Mäsožravci, užívajte si...
Hotovo. Mäsožravci, užívajte si…

 

Inak ak sa do prípravy pustíte, odporúčam vsadiť skutočne na kvalitné mäso. Nebojte sa vyberať, privoňajte si ku kusu mäsa, dajte si mäso priamo namlieť u mäsiara. Využite tú chvíľu a pokojne pokecajte o tom, čo plánujete doma variť. Jednoducho, spravte si z varenia radosť, zábavu a hlavne si to užite poriadne.

Dobrú chuť v príjemnej spoločnosti prajem.
foodissimo /Tomáš/

Be Sociable, Share!

Vaše komentáre, názory a pripomienky

komentárov

Powered by Facebook Comments

Také poctivé meatbaaaaals z domácej produkcie. Žiadna konina…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *