Chlieb náš každodenný

Pšenično-žitný chlieb z dnešného rána
Pšenično-žitný chlieb z dnešného rána

 

Tiež som prepadol domácemu pečeniu chleba. Neveril som tomu, že to má cenu a že by bolo cítiť taký rozdiel, až kým sme to doma neupiekli náš prvý chlieb. Celé to prišlo nečakane. Chceli sme to doma skúsiť  už dávnejšie, ale stále sme sa k tomu nevedeli dokopať. Impulzom bolo, že @cuketka s @maskrtnica ponúkli na svojich blogoch kvások, ktorý rozdávali minulú nedeľu v Můj šálek kávy. Pridala sa aj @mydlinka so svojím kváskom.

Takže v prvom kroku bolo potrebné dostaviť sa do kaviarne a prevziať si kvások. Mal som možnosť stretnúť sa naživo s ľudmi, ktorých poznám z online sveta, takže som to využil a chvíľu som s nimi pobudol. Kvások, teda máme.

Návod ako s kváskom narábať, Pán Cuketka spísal veľmi prehľadne na svojom blogu. Ja to dám len v skrátenej forme a napíšem moje postrehy.

1 PL žitného kvásku, ktorý som dostal, je potrebné rozmnožiť. Takže do misky si dám 150 g žitnej múky, 150 g vody a zmiešam to s kváskom, premiešame. Toto je postup, ako vždy omladiť kvások, minimálne raz za týždeň (u nás doma s tým problém nebude).

Kvások, múka so surovinami a nakoniec všetko spolu
Kvások, múka so surovinami a nakoniec všetko spolu

 

Misku s kváskom necháme zakrytú potravinárskou fóliou 12-16 hodín pri izbovej teplote. Po 12 hodinách dostaneme pekne naboptnaný kvások. Z neho si zase odložíme aspoň 1 PL lyžičku (cca. 40 g) späť do pohárika a do chladničky.

Náš prvý chlieb sme robili presne podľa receptu Pána Cuketku.

  • 300 g chlebovej pšeničnej múky
  • 300 g žitného kvásku
  • 250 g vody
  • 12 g soli
  • 6 g kmínu

Suroviny nám spracoval mixér, takže my sme sa len pozerali, ako sa tvaruje cesto. Dali sme mu asi 15 minút. Hotové cesto som dal na pomúčenú dosku a ešte som ho ručne hnietol aj s ďalšou múkou. Vymiesil som elastické hladké cesto, ktoré veľmi nelepilo. OK, tak cesto je hotové. Teraz s ním do ošatky. Hop, ale ošatku doma nemáme. To vyzerá byť na menší problém. Tak som to vyriešil tak, že som dal do misky útierku a do nej pomúčené cesto. Misku s “chlebom” som odložil na asi 6 hodín do obývačky, kde máme najnormálnejšiu a najstálejšiu teplotu.

S cestom sa ešte pohráme na pomúčenej doske
S cestom sa ešte pohráme na pomúčenej doske

 

Tých 6 hodín som využil na hľadanie a kúpu ošatky. Povedal som si, že už nikdy viac improvizácia, čo sa pečenia chleba týka. Tak som si pogooglil a našiel som, kde v Prahe sa dá kúpiť. Našiel som predajňu na Toulcuvom dvore – Obchod na dvorečku. Tam som zohnal ošatku aj s atestom na pečenie chleba.

Bochník chleba pred a po kysnutí
Bochník chleba pred a po kysnutí

 

Tak 6 hodín ubehlo, nová ošatka bola tiež doma, ideme piecť. Rúru som rozpálil na 250 stupňov, chlieb som opatrne dal na plech a vložil do rúry. na spodok rúry som prskol trochu vody a zavrel rúru. Hotovo, pečie sa. 25 minút neskôr a vyberáme náš prvý domáci chlieb z rúry. Tá vôňa je neopísateľná.

Trošku sme mali kôrku suchšiu, ale to navadí. Chuť bola výborná. Také niečo som nezažil od svojho detstva. Polovica pecňa padla ešte v ten večer, ako sme chlieb upiekli. Stačilo len maslo na dochutenie, nič viac.

Prvý chlieb z domácej produkcie. Na prvýkrát skvelý výsledok
Prvý chlieb z domácej produkcie. Na prvýkrát skvelý výsledok

 

Včera sme zarobili na nový chlieb. Tentokrát som zarobil na pšenično-žitný chlieb. Tentokrát už v ošatke. Pri druhom pečení som prišiel na pár ale:

  • zmiešal som chlebovú pšeničnú múku so žitnou v pomere 1:1 – toto asi nebude správny pomer. Cesto bolo vcelku dosť lepivé a hutné. Chlieb sa celkom podaril, ale viac sa drobil a lepil. Chce to asi iný pomer. Máte nejaké tipy?
  • chcel som disiahnuť peknú lesklú kôrku. Pred vložením do rúry som jednu stranu potrel troškou vody (viď ten flak na chlebe). Po vytiahnutí som zistil, že to žiadny vplyv nemalo, skôr len vysušilo kôrku. Potrel som teda druhú polovicu po vytihnutí hotového chleba a tam som zistil, že to má už niečo do seba. Takže nabudúce zase skúsim.
  • každý chlieb bol z iného kvásku. Prvý sme robili z kvásku, ktorý sme dostali od @mydlinka (nazvali sme ho “Jožka”). Pri kváskoch je to tak, že každý je iný, lebo “rastie” v inom prostredí. Iný vzduch, iné baktérie, vlhkosť, teplota vzduchu. Áno, aj takéto maličkosti vedia ovplyvniť kvások. Prvý chlieb bol jemne kyselkavý, krásne voňal. Mňam.
  • druhý chlieb sme spravili z kvásku od @maskrtnica (nazvali sme ho “Viktor”). Ten mal jemnejšiu, menej kyslú vôňu. Tak isto skvelý výsledok. Len to chce u mňa vychytať pomer múk.
Druhý chlieb - pšenično-žitný. Začína mať podobu
Druhý chlieb – pšenično-žitný. Začína mať podobu

 

Ak ste sa aj vy rozhodli pre domáce pečenie, určite neváhajte a pustite sa do toho. Pán Cuketka spravil prehľadnú databázu, kde sa dá zohnať kvások. A pre SVK,  viem prípdne zdielať aj ja ten, čo máme doma.

Prajem vám príjemné pečenie domáceho chleba. Je to vážne skvelé ochutnať vlastný chlieb.

S pozdravom,
foodissimo /Tomáš/

Be Sociable, Share!

Vaše komentáre, názory a pripomienky

komentárov

Powered by Facebook Comments

Chlieb náš každodenný

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *