Japonský Sushi večer

Vlastnoručne vyrobené sushi z produkcie foodissimo & friends
Vlastnoručne vyrobené sushi z produkcie foodissimo & friends

 

Dnes som si zaspomínal na nedávnu akciu, ktorá sa nám opäť podarila s kamarátmi. Popravde najlepšie akcie vychádzajú v kruhu kamarátov alebo blízkych, sami by sme si to asi veľmi neužili. A samozrejme aj jedlo v tom všetkom hrá svoju úlohu. Tentokrát sa hlavnej úlohy ujalo japonské sushi. Jedna z kamarátok sa v tom celkom vyzná, absolvovala pár návštev Japonska, celkovo ju Japonsko dosť zaujíma. Takže s autentickosťou výsledku to dopadlo výborne. Veď môžete ohodnotiť aj sami, teda zatiaľ len vizuálne, kým sa sami do toho nepustíte.

S kamarátmi sa nám podarilo “ukuchtiť” maki a nigiri. Maki sú ryžové rolky zabalené do morskej riasy Nori. V jej strede je zvyčajne surový filet z lososa, tuniaka, kaviár, pre menej slabšie nátury môžeme zvoliť avokádo, reďkovku, papriku, uhorku, bambus, … Nigiri sú drobné ryžové valčeky, na ktoré ukladáme najemno nakrájané filety z lososa, tuniaka, krevety, mušle, … Opäť môžeme zvoliť aj zeleninové varianty,  teda avokádo, paprika, … Hotové nigiri môžeme previazať navlhčenou morskou riasou Nori.

Pozrime sa teda na základné kuchynské potreby a suroviny, vďaka ktorým by sa nám mohol podariť podobný výsledok:

  1. kuchynské potreby – hrniec na uvarenie ryže, sítko na vypranie ryže, ostrý kuchynský nôž, dosku na krájanie, bambusovú podložku na sushi, formičky na  nigiri (nie je nutné, dá sa robiť aj ručne), taniere na servírovanie
  2. suroviny – guľatozrnná sushi ryža (s obyčajnou ryžou to určite skúšať nebudeme, nedosiahli by sme žiadny výsledok ako so sushi ryžou, ktorá je extra lepivá), filet ČERSTVÉHO lososa, tuniaka (ryba MUSÍ byť skutočne čerstvá, pokiaľ nechcete mať problémy so zažívacím traktom!!!), ryžový ocot na JEMNÉ dochutenie ryže, morskú riasu Nori, krevety, krabie tyčinky SURIMI, sójová omáčka, wasabi chren, nakladaný zázvor, avokádo, paprika, biela a čierna reďkovka, uhorka, … So zeleninou môžeme experimentovať. Ja doporučujem aj mango, prekvapivo nigiri s mangom chutili fantasticky.

Základom vydareného sushi je dobre uvarená ryža. Mám štastie, že bývam pri jednom z mnoných pražských ázijských obchodov, na Korunní 47 na Prahe 2 s názvom Arirang. Ryžu môžete kúpiť od 70 Kč za kilogram. Určite ak nemáme k dispozícii ázijské potraviny, dá sa komerčne kúpiť aj sushi ryža od firmy Lagris. Zaplatíte o niečo viac, než keby ste to kupovali priamo od Aziatov. Keď už ryžu teda máme, je potrebné ju poriadne vyprať, aby sme sa zbavili škrobu a nečistôt z jej povrchu. Ryžu premerieme až kým nie je voda úplne čistá.

Umytú ryžu dáme do hrnca a zalejeme vodou v pomere 1:1 (hrnček ryže = hrnček vody), pre dve osoby by mohlo stačiť uvariť 0,5 kilogramu ryže. Privedieme ju k varu, stiahneme plameň na minimum a dusíme 20-25 minút. Je dôležité, aby sa pokrievka počas tejto doby vôbec nedvíhala. Keď máme ryžu uvarenú, necháme ju ešte chvíľu odpočinúť a hlavne vychladnúť. Takto pripravenú ryžu jemne ochutíme ryžovým octom. Skutočne pridávajme len po troškách, lebo môžeme celú ryžu znehodnotiť. Ryžový ocot je silne kyslý (stačí ochutnať samotný ocot a zistíte o čom tu píšem).

Pustime sa teda do prípravy makov. Na bambusovú podložku položíme morskú riasu Nori. Z jednej strany je trochu drsnejšia, tak musíme dbať na to, aby sme na tú stranu dávali uvarenú ryžu. Ryžu dávame po 3/4 celej plochy vo vrstve asi 1 centimeter, je potrebné si nechať okraj voľný, aby sme tak mohli sushi uzavrieť. Asi 3 centimetre od okraja uložíme nakrájané pruhy lososa alebo tuniak. Ak ste sa rozhodli, že si spravíte zeleninové sushi, tak namiesto ryby tam poukladajte práve zeleninu. Keď máme suroviny uložené, ostáva nám sushi zrolovať. Sushi sa snažíme zrolovať poriadne, aby nám suroviny nevypadávali a hotové sushi-maki boli pevné. Voľný okraj riasy jemne navlhčíme vodou a sushi uzavrieme. Vznikla nám tak dlhá rolka, ktorú teraz rozrežeme na menšie asi 1,5 centimetra vysoké kolieska. Potrebujeme na to ostrý nôž, ktorý si navhlčime, aby sa nám maki na nôž nelepili.

Pozrime sa teraz na nigiri. Tie sú o niečo jednoduchšie na prípravu, takže nám to nezaberie až tak veľa času. Navlhčíme si ruky a urobíme malé ryžové valčeky veľké približne 5×3 centimetre. Tieto valčeky potrieme jemne wasabi chrenom a položíme na tenko odkrojený filet z čerstvej ryby, krevetu, avokádo, … Výber nechám na vás. Takto pripravené nigiri ešte previažeme morskou riasou nori, ktorú si nastriháme na úzke prúžky, navlhčíme a previažeme dookola.

Máme hotovo, dúfam, že bez ujmy na zdraví. Sushi sa vždy je so sójovou omáčkou (overená značka je Kikkoman) a wasabi chrenom. Na zneutralizovanie chutí zajedajte nakladaný zázvor.

Určite budem rád, keď sa podelíte o vaše zážitky so sushi, prípadne inými ázijskými dobrotami, ktoré by sme mohli spoločne skúsiť.

SAYONARA! 🙂

S prianím dobrej chute za foodissimo,
Tomáš

Be Sociable, Share!

Vaše komentáre, názory a pripomienky

komentárov

Powered by Facebook Comments

Japonský Sushi večer

One thought on “Japonský Sushi večer

  1. Dnes som robila sushi po prvy krat a vsetko sa podarilo! Aj ryza bola podla receptu bez chyb, takze urcite toto nebol posledny krat.. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *